29. srp 2012.

HTC objasnio zašto su odustali od ažuriranja HTC Desire HD u ICS


HTC Desire HD azuriranje u ICS

Opet članak o HTC telefonu Desire HD.Već sam o tome pisao ranije par puta, i možda je malo dosadno, ali ja mislim da je ovo veoma interesantna tema u kojoj se radi o tome kako proizvođači gledaju na podršku telefonima koji su stariji od godinu dana. I možda neko iz ovoga izvuče pouku koji telefon kupiti, jer šta je poenta ako kupimo najjači telefon u klasi, koji već poslije godinu dana bude “zaboravljen” od firma koja ga proizvede i telefon “zastari” veoma brzo.
U svom “objasnjenju” HTC kaže da su imali planove da updatiraju ICS na telefon, ali da su odustali posto bi promjene bile takve da bi morali da rade promjenu veličine particija na internoj memoriji što bi za posljedicu imalo da bi svi podaci, aplikacije i promjene korisnika telefona nestale.
Možda napredni korisnici sa time ne bi imali nikakvih problema, ali HTC smatra da oni manje upućeni u Android, ne bi to prihvatili. Vjerovatno su u pravu sa tim objasnjenjem, ali me čudi da ne daju nikakvu opciju ljudima pa da nam daju opciju da sami odlučimo o tome da li ćemo da updatiramo i tako izgubimo podatke ili ne. Na stranu to sto svako onaj koji ima Gmail konto može te iste podatke da vrati uz pomoć backup-a sa Googla u roku od 2 minuta i sa dva klika.
Ali tako to hoda u današnje vrijeme, gdje je bitno samo telefon prodati i poslije zaboraviti. Tu je velika razlika između Apple firme koja brine o svojim mušterijama i ažurira svoje starije modele telefona i par godina poslije puštanja u prodaju, dok Androidovi proizvođači, iako imaju obavezu da to rade najmanje 18 mjeseci poslije lansiranja, u većini slučajeva odugovlace sa time, kasne ili uopšte ne azuriraju telefone.
Izuzetak je jedino Google Nexus serija koja uvijek dobiva zadnju updataciju.
Evo šta kazu HTS u svom izvještaju :
"We’ve heard your feedback on our decision not to update the HTC Desire HD to Android 4.0. We completely understand that this is a controversial decision.
For more background, due to how storage on the HTC Desire HD is partitioned – and the larger size of Android 4.0 – it would require re-partitioning device storage and overwriting user data in order to install this update. While technically advanced users might find this solution acceptable, the majority of customers would not. We also considered ways to reduce the overall size of the software package, but this would impact features and functionality that customers are currently using. Even after installing the update, there were other technical limitations which we felt negatively impacted the user experience.
We believe an update should always improve the user experience and carefully evaluate each update based on this criteria. While we are very aware of the disappointment from this decision, we believe the impact to user experience was too great. We recognize this is a change from our previous statement and for that we’re truly sorry.

Nema komentara:

Objavi komentar