18. srp 2012.

Izgleda da nema ništa od ažuriranja na Android 4.0 ICS za HTC Desire HD telefone



Izgleda da nema updatacije za HTC Desire HD
Vlasnici HTC Desire HD telefona su čekali vec dosta vremena da se HTC smiluje i pusti u opticaj Android 4.0 update za telefone. Ali svi su izgledi da na to ne moramo više da cekamo, pošto je HTC firma prekinula pripreme i u jednom izvjestaju najavila da su odustali od  updatiranja na Android 4.0 ICS za Desire HD. Izvještaj sa tim informacijama je objavila Kanadska firma Telus Canada.
Ranije ove godine, HTC je objavilo listu i plan koji telefoni i kada trebaju da dobiju ICS i po toj listi je i HTC Desire HD trebao da dobije 4.0 već u aprilu ove godine. Lista je bila dostupna na njihovoj stranici i ja sam stvarno sa nestrpljenjem čekao updatiranje. Onda u aprilu su rok pomjerili za juli- august da bi na kraju sada odustali. :-( 
HTC Desire HD trenutno ima Android 2.3 Gingerbread OS. Čekao sam na tu oficijelnu updataciju u 4.0, jer mi se nije dalo petljati sa specijalnim ROM -ovima kao recimo CyanogenMod koji je Android 4.0 ROM. Ali izgleda da ću morati da skinem prašinu sa starog dobrog Desire i da nabacim CyanogenMod.
Postoji jedna klauzula koju svaki proizvodac mora da ispuni kada je u pitanju Google Android, a to je da moraju da updatiraju telefona 18 mjeseci poslije puštanja u prodaju. Ova odluka da ICS ne dolazi za Desire HD je šokiralo mnoge vlasnike Desire HD telefona, jer očito HTC ne daje ni prebijene pare za tu klauzulu.
Telefon je opremljen sa 1GHz procesorom i 768MB RAM-a što je sasvim dovoljno za Android 4.0. Čudno je da čak i stariji i slabije opremljan HTC Desire C /600 MHz i 512 RAM -a vozi Android 4.0.
HTC Desire HD je bio najbolji telefon /flagship HTC firme kada je pušten u prodaju, 2010 godine. Bio je opremljen sa Android 2.2 Froyo, a kasnije, negdje sredinom 2011 su napravili updataciju za Gingerbread. Tako da objašnjenje koje je ponudio HTC da “Desire HD nema dovoljno snage za Android 4.0” pada u vodu.
Isti izvjestaj iz te Kanadske firme kaze da će Android 4.0 biti poslan na  LG Optimus LTE, Samsung Galaxy Tab 10.1, and Galaxy Tab 8.9 sljedeci mjesec.
Tako da nama, vlasnicima HTC Desire HD telefona ne preostaje ništa drugo nego ostati sa Androidom Gingerbread ili updatirati sa custom ROM, recimo CyanogenMod što cu ja i da uradim sljedećih dana. a možda i da napišem koju riječ o tome i ovdje na blogu.
Ovo je jedan od većih problema kada su uredaji sa instaliranim Androidom u pitanju.Svaki proizvođač ubaci neko svoje sučelje tako da je prelazak na noviju verziju, pravi pakao i mi moramo da čekamo da se proizvođač telefona smiluje i updatira softver. A sve zato što ta sučelja, kao recimo Sense u HTC, trebaju vremena i resursa da se prilagode novoj verziji.
Kada ce doći dan da nam proizvođači ostave mogućnost da mi sami odlucimo da li ćemo da koristimo ili ne njihova nametnuta sučelja, pa da updatacije dobivamo direktn0 od Googla, kao recimo sto je slučaj sa Galaxy Notes uređajima.
HTC – loša odluka!Sreća da sam se na vrijeme presao na Nexus seriju Goole- ovih telefona :-)

Nema komentara:

Objavi komentar