8. srp 2012.

Šta je QR kod – Kako ih napraviti i koristiti…


QR kodovi (eng. Quick Response Code) su najjednostavnije rečeno, slike koja sadrže informacije.  U zadnje vrijeme postaju sve popularniji na Internetu zahvaljujuci pametnim telefonima sa kamerama.

Učitaj ovu sliku mobilom i prati moj blog, Mensur MuhićTo su slike koje su urađene od crnih tačaka na svijetloj pozadini i mogu da nose u sebi više informacija nego bar-kodovi (jednodimenzionalni, crne tanje i deblje linije, njih nalazite na svakom proizvodu).QR-kodovimogu da nose u sebi, u principu, bilo kakvu informacju. Uz pomoć pametnog mobila i applikacije za čitanje kodova možete i vi da počnete da koristite ovu tehnološku pogodnost. Aplikaciju za svoj Android mobil preuzmite na ovom linku.
Rastom broja pametnih telefona, skoro pa svako ima u džepu čitač QR-kodova i može ga koristiti za lako prebacivanje podataka sa papira, novina, ekrana, ili drugih mobila na vlastiti telefon.
Ovako to izgleda na pametnom telefonu posto ste učitali kod:Ovako to izgleda na ekranu mobilnog telefona poslije ocitavanja QR-koda
Ovu vrstu kodova najviše vidite u novinama ili web-stranicama, gdje, po meni, imaju i najviše koristi za nas. Nađite interesantan članak koji sadrži link do Internet stranice ili interesantnan e-mail kontakt i za čas posla imate to dostupno na mobilnom, bez da ste morali da tipkate.
Pored linkova do web adresa i kontakt informacija QR kodovi mogu da sadrze:
  • Dešavanja za kalendare, koje možete unijeti u kalendar
  • Brojeve telefona, koje nazivate jednim dodirom na ekranu,
  • SMS brojeve, na koje odmah možete odgovoriti,
  • Geografske koordinate, njih otvarate u Maps,
  • Samo tekst, koji možete da čitate i djelite sa drugima.
Moj savjet je da QR kod imate i kako sliku na svojoj vizitkarti, jer time uvelike olakšavale poznaniku ili poslovnom partneru da prenese vaše pismene podatke sa papira direktno u svoj telefon, ili da samo jednim čitanjem kartice pozove, nade na kartama ili posalje email poruku vama. Evo ovdje slika primjera kako mozete da koristite QR kodove na vizitki:
Učitaj ovu sliku mobilom i sacuvaj moju e-vizitku, Mensur Muhić


Kako se pravi QR kod?

Ja bih rekao vrlo jednostavno, ovdje je link do takvog jednog besplatnog QR-generatora koda na Internetu. Možete i da se igrate sa bojama ali se držite principa da kod mora da bude taman, a pozadina svijetla da bi čitač mogao što lakše i brze učitati informaciju sa slike.napravite sami svoje QR-kodove za recimo vizitkarticu
Isječak za stranice za generiranje QR koda.

Nema komentara:

Objavi komentar