6. srp 2012.

Novosti koje je donijela Google I/O konferencija 2012, a puno ih je :-)


Novosti koje je donijela Google I/O konferencija 2012, a puno ih je :-)

Sve sto trebas znati o Google I/O
Ovih dana vijesti sa Google I/O konferencije 2012 stižu kao sa pokretne trake, Google nas bombarduje sa novostima iz sata u sat, pa da malo sumiram koje nove stvari su objavljene zadnjih dana.
Pravo je zadovoljstvo pratiti sva dešavanja na Google I/O jer se može reći da se dešava tektonska promjena Googla u pristupu Androidu kao platformi za mobilne uređaje.
Prvo, možda najveća novost su velike promjene u novoj verziji Androida za mobilne aparate: Jelly Bean. Nova verzija nosi broj 4.1. Bilo je nekih priča ranije da će nova verzija nositi broj verzije 5.0
Sta je novo u Androidu 4.1?Juce sam malo (par sati :-) okretao i prevrtao Galaxy Nexus sa novim operativnim sistemom.
Prvi utisak? wow… Brz je kao munja, čak i sa pokretnom pozadinom, ide bez i najmanjeg kočenja ili mikro zastajkivanje. Konačno mogu reći da je Android napravio Ipfone, gledano kao operativni sistem, jer sada reagira na komande bez i najmanjeg mikro zastajkivanja.
Prelistavanje dokumenata, otvaranje programa i animacije, idu kao podmazani, ili sto bi amerikanci rekli: smooth :-) kažu da se sada procesor aktivira bez zastajkivanja, čim se dodirne ekran.
To je postignuto zahvaljujuci novom kodu poznatijem kao Project Butter.  Već od prekjučer postoji verzija 4.1 koju možete instalirati na vaš Samsung Galaxy Nexsus, ako imate želju da testirate novi OS i ako vam se da da ponovo instalirate aplikacije jer instalacija novog Androidovog OS zahtijeva da otključate svoj pametni telefon. Ko može da čeka, novi OS će doći na Galaxy Nexus  za 2 sedmice, automatski preko updatacije sistema.
Vise o tome kao instalirati novi Android 4,1 na Galaksi Nexus  imate ovdje:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1737340
Kratki video o novostima o novom Androidu os 4.1 pogledajte ovdje: http://www.youtube.com/watch?v=iIeFxDfShmY&feature=player_embedded
Novina je i Google Now ( o tome kasnije kada ga budem testirao na Nexus -u).
Softver za tastaturu, je takođe pretrpio malo promjena na bolje. Tastaturu sam malo testirao ali nije još  dostigla SwiftKey o kome sam pisao ranije, ali je miljama bolje od ove u 4.04
Novi način notifikacija koje nisu više onako dosadne i suhoparne kao na 4.0, nego puno interaktivnije i sa puno više informacija. Recimo možeš odmah iz notifikacije odgovoriti na email ili SMS, pogledati sliku i slicno.
Više o verziji 4.1 pisaću kasnije, kada ga instaliram na galaxyNexus-a, sredinom sljedećeg mjeseca.
Nexus 7  - ploča za surfanje
O tome sam pisao u ranijem članku,  i pokazalo se da je većina informacija već pogodjena.
Ova 7” ploča za mobilno sufranje već je dostupna za 199 dolara na Google Play Credit butiku za Ameriku i Canadu. Čestitam sretnim kupcima :-)
Google je na konfereciji prikazao i par izmjena koje su urađene i za nekoliko “starih” aplikacija kao sto je recimo Google+ pa Maps (izmedju ostalog, mogućnost da sačuvate karte na telefonu sada, ako nemate pristuo Interneu tamo gdje idete)  kao i Earth. Izmjena ima i u Google Play butiku na webbu, tako da sade možete direktno sa kompjutera updatirati ili izbaciti aplikacije.
Google Chrome je napustio beta fazu i dostupan je u Googlovom butiku, mada još nije postao standardna aplikacija za web na Androidu OS. Inače je fenomenalan i preporučujem ga svima koji imaju Android 4.0 i iznad.
Nexus Q je uređaj, još  jedna novina koja je u obliku lopte, sa instaliranim Android OS koji se priključuju na recimo televizor ili WiFi system i povezan je sa Google Play butikom. Ideja je da preko njega slusate muziku i gledate filmove direktno za Play-a ili preko kućne mreže.
Možda sam malo pretjerao sa količinom teksta :-) nastavljamo kasnije…

Nema komentara:

Objavi komentar